Rejsebeskrivelse: Lissabon og Dourodalens herligheder.
Frederikssund Seniorrejseklub og Kulturrejser. 9. - 16. september 2019
Dag 1, den 9. september
En tidlig morgenstund mødtes 20 rejsedeltagere ved Frederikssund station kl. 03.00 for at køre med bus til Kastrup Lufthavn. 8 deltagere steg på i Slangerup.
Vi mødtes med vores dansktalende guide kl. 04.00 i lufthavnen. Patricia Leesom er en sød og venlig person. Check-in til afgang med TAP 753 til Lissabon. I Lissabon begyndte dagen med en busrundtur, hvor Patricia fortalte om de væsentligste seværdigheder. Byen har mange spektakulære monumenter. Byen har i bykernen ca. 0.5 mill. indbyggere. Frokost på en af byens store torve i nærheden byområdet Rossio. Ankomst til kongreshotellet Olissippo Oriento midt eftermiddag. Kl. 17.00 fælles orienteringstur i kvarteret omkring hotellet og til området ved havnen, hvor der for nogle år siden var Verdensudstilling. En lille gruppe tog på en interessant tur med en kabelbane langs med havnefronten. Aftensmad på hotellet.
Dag 2, den 10. september
Formiddagen i Lissabon med individuelle oplevelser på egen hånd. Det er mit indtryk, at alle havde gode oplevelser på denne formiddag. Desværre blev en af deltagerne bestjålet. Ved guidens hjælp blev politiet kontaktet og sagen anmeldt og håndteret på bedste vis. Efter frokost kørte selskabet med vores faste bus til Porto, en tur på ca. 4½ time med pause undervejs i byen Fatima. Indkvartering på hotel Tryp Poto Centro, hvor vi boede de næste 3 nætter. Aftensmad på restaurant ude i byen.
Dag 3, den 11. september
En dag med mange interessante oplevelser i Porto (betyder havn). Porto er en by med snævre gader, mange biler og stejle gader. At køre rundt her er en imponerende indsats af vores meget dygtige chauffør. Dagen gik med rundture og korte gåture til diverse seværdigheder i byen. God styring af vores guide. Ingen væsentlige ventetider eller forsinkelser. Vejret perfekt med 250-300 C og klar blå himmel. Dagen forløb således: Afgang fra hotel Tryp kl. 09.00. med orienterende bustur rundt i byen. Byen har rigtig mange gamle og rigt udsmykkede facader, nærmest i en slags ”colonial stile”, og mange huse har facader beklædt med kakler. Næsten alle ældre huse er i skræmmende forfald. Nogle er ubeboede og mange har tag og facader, der er ved at falde sammen. En uoverskuelig økonomisk opgave må det være at få renoveret disse mange huse, som hovedsageligt ligger i byens centrum. Yderkvartererne har nye og pæne bygninger. Der er en gågade i centrum, men ellers er der adgang for biler overalt. Dagens oplevelser var: Besøg ved domkirken og ærkebispens bolig. Flot udsigt over byen ved kirken og Dom Louis broen i nærheden. Broen er designet af Eiffeltårnets arkitekt. Fotostop ved havnefronten og Douros udløb. Besøg i en rigt udsmykket kirke. En dejlig frokost i en kælderrestaurant. Næste besøg i hovedbanegårdens hal, som er udsmykket med et væld af mauriske kakler. Efter en times pause på hotellet besøg i vinhuset Vila Nova de Gaia ved Douro flodens bred. Her redegjorde en ung vinekspert detaljeret for portvinens fremstilling. De største egevinfade rummer 17.000 flasker vin. Til slut vinsmagning. Derefter til fods over Dom Luis broen til restaurant for at nyde dagens middag.
Dag 4, den 12. september
Afgang fra hotel Tryp kl. 09.00 med kurs mod en korkfabrik i Santa Maria de Lamsas. Ved ankomsten fik hver deltager udleveret et meget enkelt kommunikationssystem bestående af en lille øresnegl med forbindelse til Patricia. Ved en glimrende rundvisning på korkfabrikken fik vi en detaljeret beskrivelse af fremstillingsprocessen: ”Fra korkbark til færdig prop til vinflasken”. Fabrikken har en kæmpeproduktion af propper, som bliver eksporteret til hele verden. Korkbarken kommer fra leverandører i Portugal med Størrelsen: Højde x bredde x tykkelse ca. 40 x 40 x 5-6 cm. Disse stykker bliver skåret i strimler i samme bredde som en vinprops længde. Derefter bliver proppen mekanisk, men ved manuel styring stukket ud af korkstrimlerne. Forud for disse processer er barkstykkerne blevet kogt og derefter opbevaret i kølerum. Så får proppen den nødvendige blødhed og smidighed, som den skal have for at kunne presses ned i en flaskehals. Efter udstikning bliver proppen pudset. Så skannet og sorteret i forskellige kvaliteter. Sidste kvalitetskontrol er visuel.
Udskærings- og udstikningsprocesserne virkede som værende meget farlige for operatørerne. Nogle anvendte ”brynjehandsker” af stål samt støvfilter; men det var kun meget få. Farligt, usundt og ensformigt arbejde, som bliver betalt med en månedsløn på omkring max. 1.000 Euro/md. I Portugal ligger mindstelønnen på 300-600 Euro/md.
Et virkeligt interessant virksomhedsbesøg. Guiden fra fabrikken understregede, at alle sikkerhedshjælpemidler var til rådighed for de ansatte arbejdere.
En overdådig frokost blev indtaget på en 300 år gammel familieejet vingård i (Quinta da Alveda) efter en rundvisning i parken. Frokosten bestod af: Hvidvin eller rødvin ad libitum og små forretter. Derefter suppe og til sidst dessert og kaffe. Middag på restaurant i Porto.
Dag 5, den 13. september
Dagen, hvor vi skulle på sejltur på Douro. Bagagen blev bragt til bussen. Afgang kl. 07.30 med den fineste, klare solopgang over byen. Lidt ventetid ved flodbådens kajplads. Derefter kom vores gruppe som den første ombord, hvor vi straks fik anvist borde for morgenmad, som ikke helt levede op til det, vi var blevet vant til på hotellet.
Afsejling kl. ca. 09.00 med lidt forsinkelse. En fantastisk start på dagen med udsejling fra Porto under de mange flotte broer. Blandt mange andre: Dom Luis broen.
Dagen forløb med afslapning på sejlturen med fantastiske og afvekslende naturscenerier. Små og store byer blev passeret. Desuden gennemsejling af to sluseanlæg undervejs. Turen var en varm og solrig oplevelse med temperaturer på omkring 350 C. Sejlturen sluttede i byen Regua med indkvartering på Hotel Regua Douro. Et rart og lyst hotel med gode værelser og fantastisk udsigt over landskab og flod.
Dag 6, den 14. september
Igen en bustur ud i det flotte og varierede bjerglandskab. Turen gik denne gang til byen Chaves til barokslottet Casa Mateus (opført i 1700 tallet) med rundgang i den meget smukke park. Vinslottet er kendt for vinen af samme navn. Efter spadsereturen gennem havens smukke blomsterflor og figurklippede hække blev frokosten serveret i Chaves i en speciel café, som tilsyneladende var en ombygget vinhal (Adega Faustino). Frokosten igen overdådig, som den havde været de forløbne dage. Forret med portugisiske specialiteter (kaldet ”kuvert”) Denne gang med stykker af griseører. Fodtur i byen til en gammel romersk bro, tilbud om et glas varmt vand fra en varm kilde samt besøg på en gammel fæstning (for dem der havde lyst til det). Tilbage til hotellet i Regua og middag i lokal restaurant.
Dag 7, den 15. september
Man tror det ikke, men for hver ny tur i området bliver landskabet mere og mere imponerende. Dagens første oplevelse gik til udsigtspunktet Sao Leonardo, en halv times kørsel fra Regua. Turen gik ad veje med hårnålesving og uafbrudt pitoreske landskaber, hovedsageligt med vinmarker. Herfra fortsatte turen langs Dourofloden til den lille by Pinhao. Her holdt vi ”pit stop”. Næste stop var vingården Quinta da Pacheda. Under rundturen på vingården var højdepunktet en demonstration af, hvordan vindruerne blev presset manuelt ved, at en flok personer til musik trampede rundt i et bassin fyldt med nyplukkede druer. Festligt og anderledes (dagens store overraskelse). Herefter igen en spændende tre retters frokost, afsluttet med kaffe/te og vingårdens specialitet: Portvin (Tauny og White) Busturen fortsatte til helligdommen ”Nossa Senhora dos Remédios” med en imponerende baroktrapper: 600 trin. Bussen kunne heldigvis køre op til kirken. Videre til endnu et udsigtspunkt, Miradouro da Boa Vista. Sidste turmiddag på hotellet i Régua.
Dag 8, den 16. september
Hjemrejse. Vi forlod hotellet kl. 09.30 med retning mod Lissabon. Undervejs frokostpause. Fra Lissabon afgang med fly til Kastrup – Tap 752.
Niels
Nyeste kommentarer
04.10 | 12:28
Hej Vil gerne melde mig i jeres rejseklubben , tak Venlig hilsen Bo...
23.08 | 12:51
Jeg kunne godt tænke mig, at blive medlem af klubben. Med venlig hilsen Hanne
02.08 | 21:09
Jeg ønsker at blive medlem af klubben
08.02 | 17:44
Det var flot beskrevet, lige som vi oplevede det. En masse indtryk på...