Gøtakanalen 2022

Götakanalen og skærgården. 11. - 14. juli 2022

Mandag.
Kl. 6.45 var alle 36 deltagere mødt op på Frederikssund station. Solen skinnede og vejrudsigten lovede fint vejr de næste dage. Efter et stykke tid kom bussen og guiden også. Kufferterne kom hurtigt ombord, og vores tur til Sverige kunne begynde. Turen gik først til Helsingør – Helsingborg overfarten, og første stop i Sverige, efter en kort kaffe m.m. pause, var Markaryd Elgsafari. Der blev vi i et lille tog kørt ind i skoven til elgene. Vi så flere af dem helt tæt på, en spændende oplevelse. Der var også bisonokser, som kom helt hen til toget. Nu gik turen videre til vores frokoststop i en café, der lå skønt ned til en lille sø. Gräthyttan hed den, og de serverede lækker mad. Vi skulle bo på hotel i Skövde i Väster Götland, men inden vi kom dertil, var vi lige oppe på Taberget, et malmbjerg med en flot udsigt, bl.a. helt op til Vättern. På hotellet var vi nogle der ledte et stykke tid efter vores væreler, da systemet med værelsesnumre ikke var helt logisk. Aftensmaden var på hotellet. Der var fælles buffet, men vi havde vores eget spiselokale. Det var rart.
Tirsdag.
Dagen stod på sejltur på Götakanalen. Solen skinnede som lovet fra en skyfri himmel. I Törreboda steg vi på båden Bellevue. Der var andre, der også gerne ville nyde en dag på kanalen, så vi var rigtig mange ombord. Turen tog 4½ time, og på den tid sejlede vi 18 km og kom igennem 16 sluser. Undervejs fik vi over højtaleren fortalt lidt om, hvad vi kunne se. En dejlig afslappende tur, hvor vi bare kunne nyde landskabet, vi kom forbi. Et sted på turen stod vores chauffør og vinkede til os, vi kom ikke hurtigere frem, end at han kunne følge med et stykke. Der blev også serveret frokost i hold ombord, et lækkert stykke laks med tilbehør. Fremme i Sjötorp ventede bussen, der efter en kaffe- og lumumbapause undervejs, kørte os tilbage til hotellet.
Onsdag.
På denne dag skulle vi rundt i det, der også kaldes ”Arns rige”. Den svenske forfatter Jan Guillou har skrevet tre bøger om personen Arn, og en del af handlingen foregår netop på denne egn. Vi kørte, selvfølgelig i solskin, rundt på små veje i det svenske landskab med nydelige røde huse og gårde. Første stop var Hornborgasøen, hvor der om foråret er rigtig mange traner. Vi så dog ingen, men derimod en del ænder og gæs. Næste stop var Skara domkirke. Det var en fin gotisk kirke med flotte glasmosaikker. Og en krypt med rester af en meget ældre kirke. Vi kom derefter til Lidköping,  hvor der var frokost på egen hånd, samt mulighed for at gå tur og besøge et udsalgssted for Rørstrand, Iittala og Fiskars. Sidste stop på denne udflugt var Varnhem klosterkirke og klosterruiner. I kirken fortalte en rundviser, på svensk, om kirken og klosterets historie, og fremhævede nogle ting, der knyttede historien til Danmark. Bagefter gik vi selv rundt og så på kirken og klosterruinerne. På turen i bussen fik vi af vores guide fortalt meget om Arns historie.
Torsdag.
Så var det hjemrejsedag. Vi skulle forlade hotellet, hvor vi havde sovet godt og spist dejlig mad. Turen gik ud til skærgården nord for Göteborg. Landskabet blev mere bakket og klippefuldt, og endelig kom vi til broen ud til øen Orust. Det var en højbro med en flot udsigt. Vi gjorde holdt ved et vindomsust udsigtspunkt. Der var virkelig en skøn udsigt ud over vand og øer. Turen gik videre ned over Orust og over til øen Tjörn. Vi besøgte flere små byer ved vandet. Det var tydeligt, at øerne var et yndet sted for fritidssejlere, flere steder lå de ved kajen i tre-fire lag. Og de kom fra mange forskellige lande. Efter en dejlig tur lans vestkysten af øerne med flotte kig ud over skærgården, kørte vi en over til østkysten, for det var tid til frokost. Restauranten lå højt oppe, og også her, var der en fin udsigt. Vi forlod Tjörn ad endnu en højbro, og så gik det sydpå i lange stræk. Nu var det ved at være slut med det gode vejr. Det begyndte at småregne. Endelig nåede vi frem til Frederikssund, hvor vi skulle sige farvel til hinanden, til vores dygtige chauffør og vores meget fortælleglade guide, efter en rigtig dejlig tur. Men da vi holdt på stationen styrtede regnen ned, så det blev en meget kort afsked. Men heldigvis skulle vi ses igen til evalueringsmødet.

Bodil Toftelund

Nyeste kommentarer

04.10 | 12:28

Hej Vil gerne melde mig i jeres rejseklubben , tak Venlig hilsen Bo...

23.08 | 12:51

Jeg kunne godt tænke mig, at blive medlem af klubben. Med venlig hilsen Hanne

02.08 | 21:09

Jeg ønsker at blive medlem af klubben

08.02 | 17:44

Det var flot beskrevet, lige som vi oplevede det. En masse indtryk på...